Magasin om LED og belysning

En purung skønhed, der bær’ sin relle alder i blæret stil!

En purung skønhed, der bær’ sin relle alder i blæret stil!

SHARE

Her på LED-NYT redaktionen hylder vi gennemført lampedesign, og det er mere end svært at få hænderne ned, når vi nu starter ud med at fortælle om denne meget smukke nye bordlampe fra Flos. Designeren bag er italienske Gino Sarfatti og denne lampe så faktisk dagens lys for første gang helt tilbage i 1951. Det er præcis tyve år før, vores egen Verner Panton introducerede os for sine tidløse Panthella lamper – de hvide i plast med halvkuppel formede skærme, til bord og gulv.

At denne bordlampes design stadig holder, nu hele 63 år senere, det er helt fantastisk, ligesom dens designer. Gino Sarfatti er i lampesammenhænge, da heller ikke hvem som helst. Gino var, og er fortsat, et lysende ikon på designerhimlen. Han var da også en myreflittig og gudsbenådet formgiver, der fra 1939 skabte mere end 600 forskellige lamper. Det gjorde Gino i sin egen virksomhed Arteluce og det helt frem til 1973, hvor han overlod hele sit livsværk til lampegiganten Flos.

At Gino Sarfatti er det største italienske ikon inden for lampedesign, hersker der altså ingen tvivl om. Hans tidløse bordlampe her, er et netop et lysende eksempel på hans kunnen. Lampen hedder noget så beskedent som Model 548. Den er en del af Edition #1 – en række lamper, der i en hyldest til Gino Sarfatti, er støvet af fra gemmerne og atter taget op til produktion. Dette projekt er meget ambitiøst og døbt ”Re-lightning”. Flos udtrykker selv, at de største udfordringer i projektet helt klart er teknologien. Modsat fx tidløst møbeldesign, stiller både udvikling og lovgivning, fortsat nye krav til teknikken, fx til lyskilderne.

Model 548. Foto: Flos

Model 548. Foto: Flos

Da bordlampen Model 548 er dæmpbar, anbefaler vi i øvrigt helt klart pæren SunFlux LED Krone. Lyskilden erstatter på smukkeste vis en traditionel 60W glødepære. Pæren kan ændrer farvetone, så lyseffekten kan blive fuldstændig som en traditionel glødepæres. Det betyder altså, at lyset kan tones varmere og varmere, jo svagere det bliver. Ændringen sker i øvrigt helt glidende og trinløst. Du kan læse mere om SunFlux LED Krone. Her har du et direkte link, der åbner op i et pop-up vindue.

Model 548 måler 50 cm i højden og har en tilsvarende diameter. Bordlampen er produceret i pulverlakeret aluminium og den frække orange skærm er udført i akryl. Lampen fås også i en messingvariant, hvor skærmen er blå og pærehuset hvidt. Uanset hvilken du falder for, skal du dog regne med, at skulle gå dybt til lommerne. Vi har set Model 548 til salg i blandt andet Illums Bolighus og prisen lå på lidt over 10.000 kroner. Men da der jo helt beviseligt, er tale om en tidløs investering, som du vil helt sikkert vil kunne nyde resten af dit liv, er den hver eneste krone værd.

Gino Sarfatti i fin stil!

Gino Sarfatti i fin stil!

Gino Sarfatti blev i øvrigt født i Venedig den 16. september i 1912 og han gik bort i sit hjem ved Comosøen i Griante, den 6. marts i 1985. Men takket været hans ildhu og imponerende talent, kaster han – bogstaveligt talt – stadig lys over os – Gino lever fortsat videre, gennem sine meget smukke lamper. Ikke mindst bordlampen Model 548.

 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.