Magasin om LED og belysning

Find nemt de bedste LED-spots til dit lysbehov
, / 0

Find nemt de bedste LED-spots til dit lysbehov

SHARE

Det kan være lidt en jungle når de helt rigtige LED-spots skal findes.
Der er mange spørgsmål, som dukker op.
Kan de monteres i isoleringen?
Kan de bruges i vådrum?
Kan de dæmpes?
Og er der forskel på indendørs og udendørs spots?

Vi har lavet en nem og overskuelig guide nedenfor, som hjælper dig med at vælge de helt rigtige LED-spots.


Der er mange gode grunde til at vælge LED-spots fremfor eks. halogen. De to primære grunde er varmeudstrålingen og den rene besparelse i kroner og øre. LED-spots bruger en brøkdel af energi, i forhold til andre lyskilder.

Indbygningshøjde

En af de vigtigste ting der skal tages højde for til at starte med, er selve indbygningshøjden. Dvs. hvor dybt hullet er, som spottet monteres i. Man måler fra overfladen af materialet, som spottes placeres i og dybden indtil man møder eks. dampspærre, murværk, træskelet eller anden konstruktion. Flere LED-spots nu om dage, kan også monteres direkte i isoleringen, hvilket er en stor fordel, når de monteres i eks. lofter. Du kan finde et bredt udvalg af LED-spots til isolering her.

Dæmpbare LED-spots

Den helt personlige og hyggelige belysning kan opnås med en dæmpbar spot. Hvis man har en lysafbryder med dæmp i eks. Lauritz Knudsen IHC, så kan man med fordel justere LED-spottet efter, hvor meget lys man ønsker. Så når det begynder at blive mørkt udenfor, kan lyset dæmpes til en behagelig styrke og skabe en hyggelig stemning. Man skal dog være opmærksom på kompatibiliteten mellem dæmper og lyskilde. Det er ikke alle der fungerer lige godt sammen. Her kan man med fordel kontakte leverandøren af dæmperen, da mange af dem laver specifikke kompatibilitetsoversigter med forskellige typer af spots og lyskilder. Dæmpbare LED-spots kan du finde her.

RA-gengivelse (lyskvalitet)

Indtil for få år siden, var en af de helt store forskelle på almindelige lyskilder, som halogen og glødepærer, at de kunne gengive et mere korrekt lys, end LED. Nu om dage er mange LED-spots blevet meget bedre til at give et flot varmt og virkelighedstro lys. Denne lysgengivelse angives i RA. jo tættere på 100, jo bedre. De rigtig gode LED-spots kan levere 95, hvilket er meget tæt på dagslys.

Udendørs LED-spots og spots til vådrum

Når man skal montere LED-spots udenfor eller i et badeværelse, skal man være opmærksom på af spottet overholder krav om beskyttelse mod udefrakommende påvirkninger, såsom støv og vand. Som udgangspunkt skal man op i minimum IP44, for kunne bruge det udenfor eller på et badeværelse. Dog skal de placeres mindst 2,25 m fra gulvet og op, ved eks. bruseniche eller badekar. Men da de fleste lofter i danske huse er 2,4 m eller mere, er man ret sikker på, at man her kan montere LED-spotsene uden problemer. Udenfor kan man bruge de fleste IP 44 spots, man skal dog være opmærksom på om der kan komme vandstænk ovenfra. Hvis der kan det, skal man undersøge om de pågældende spots har en anden IP tæthed ved vandstænk ovenfra, som nedenfra. Udendørs LED-spots kan du her og LED-spots til vådrum her.

Godt klædt på

Med denne guide håber vi du er godt klædt på til at vælge de rigtige LED-spots til dit projekt. Fordelene ved spots er mange og de giver i bund og grund en rigtig flot belysning af den ting, det areal eller det miljø man ønsker oplyst. Men vigtigst af alt sparer man penge, hver måned på elregningen, samtidig med at man sparer miljøet for ekstra belastning, da LED-lyskilder har en længere holdbarhed.LED indbygningsspots i loftet

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.