Magasin om LED og belysning

LED Plante vækstlys
, / 0

LED Plante vækstlys

Hvilken plante vækstlampe skal jeg vælge til mine planter?
SHARE

Plante vækstlys og PAR værdi

Udfordringen ved køb af LED vækstlys, er at det kan være svært at gennemskue hvad man betaler for. Mange leverandør angiver kun informationen Lumen og watt på diode. For at kunne sammenligne plante vækstlamper skal man kende PAR værdien (μmol/m2/S). 

Hos mange leverandør ses det ofte at vækstlys er opgivet i Lumen eller LUX. Det er korrekt at jo højere lumen, jo mere lys kommer der ud af vækstlampen, eller vækst lyskilden.

Men målingen af lysstyrken i Lumen, eller lux giver ikke et retmæssig billede af effektiviteten af plante vækstlyset. Lumen måles ud fra det menneskelige øje’s lysfølsomhed. Lysfølsomheden topper i det grønne område af lys spektret, men gælder ikke for planternes fotosyntese. En opgivelse i Lumen for en vækstlampe, er altså ikke den rigtige målestok for effektiviteten – det er ikke den måde, planter “ser”/absorbere lys på.

Plantelys har en helt anden sammensætning af bølgelængder end det, det menneskelige øje opfatter som lysstyrke. Planterne bruger primært det blå og røde lys til fotosyntese, med det røde lys som det mest effektive. (Nyeste forskning viser dog at voksen planter har brug for hele spektret). For at måle effekten af en vækstlampe i forhold til fotosyntesen har vi brug for en anden måling. Her er enheden PAR (Photosynthetically Active Radiation) relevant – altså den fotosyntetiske aktive udstråling.

Effektivt vækstlys

De mest effektive vækstlys i forhold til hvor mange Watt de bruger er altså røde/blå vækstlys. Vækstlys med overvejende rødt lys med bølgelængden 630-700 nm, og blåt lys med bølgelængden omkring 460 nm. Lamper der er konfigureret med lys i disse bølgelængder giver altså mest fotosyntese. Men ikke nødvendigvis det bedste vækst lys.

Problem med rød/blå plantelys

Problemet med den monokrom rød/blå kombinationen er at det absorberes meget effektivt af planten, hvilket medføre at der nemt kan opstå forbrændinger af top bladene. Her en man så nød til at øge afstanden til plante for at undgå det, hvilket medføre risiko for planten strækker sig, og vokser langsomt. Ved voksen planter trækker lyset heller ikke særligt langt ned gennem plantens bladdække, da det meste af lyset bliver absorberet i toppen. Det medføre at plantestængelen ikke udvikler den fulde styrke, og man får planter der har svært ved at holde sig selv oppe – de falder nemt sammen.

Fuld Spektrum plantelys

Nyeste forskning viser at planter der dyrkes under et særligt fuld dagslys hvidt LED vækstlys, opnår højere og stærkere skud, samt kraftigere rødder.
Salaten bliver mere sprød, får en bedre sødme, samt man opnår en flottere planteform. Grønsager så som tomater, chili’er, peberfrugter mf. får en betydelig kraftigere smag ved det hvide grolys, i forhold til under det rød/blå (violette/pink) lys. Det hvide LED lys modvirker også forbrændinger af topskud og topblade, og lyset kan dermed flyttes tætter på planten så der opnås hurtigere og kraftigere vækst. Den grønne det af spektret trænger længere ned gennem plantedækket, og giver også vækst længere ned på plante, samt en kraftigere plantestængel.

Menneskevenligt vækstlys

Hvis man sammenlignet det meget udbredte lilla/lyserøde vækstlys, som er baseret på blå/rød lysdioder. Så ser fuldspektral dagslys mere naturligt ud for det menneskelige øje. Og man kan bedre nyde sine farverige planters og blomsters naturlige udtryk. En anden fordel er at det er nemmere at se plette fra skadedyr, eller andre misfarvninger. Dermed er det nemt at holde sine planter sunde.

Find mere hjælp til valg af LED Plantelys, Grolys og Vækstlys.

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.